Ok att tjäna pengar på börsen?

Börsen är älskad och hatad, börsen väcker känslor och nyfikenhet och många har en åsikt eller förutfattad mening om börsen. Jag har haft många spännande diskussioner om aktiehandel och hur man ska se på risk den sista tiden. Många har bränt sig och jag har stor respekt för att alla inte kommer hålla med mig. Jag tänkte ändå dela mina erfarenheter, hur jag byggt mitt kapital på börsen, min syn på placeringsstrategier och vad jag tittar på när jag väljer aktier.

Jag träffar många har fått upp intresset för ekonomi och sparande vilket känns väldigt roligt men jag träffar även dem som har tappat tron på finansbranschen och därför gör ingenting, stoppar pengar i madrassen eller köper guldtackor. Om man vill bygga ett kapital snabbt så måste man ha en mer offensiv strategi än om man redan har miljoner då man kan ha en mer kapitalbevarande strategi. Därför finns det troligen lika många strategier därute som det finns förutsättningar och behov. Vissa tycker att kortsiktig handel är oetiskt och att man bör äga en aktie en viss tid. Vissa vill enbart investera i jämlika bolag, gröna bolag eller bolag med hållbar eller etisk profil. Jag hyser stor respekt för det men för egen del så har jag inga sådana preferenser. Jag äger en aktie så länge jag tycker och investerar i bolag som jag tror kan ha en kraftig värdeutveckling kortsiktigt, jag handlar på börsen för att tjäna pengar, rätt eller fel.

Världens 8:e underverk

För att kunna bygga ett kapital så måste man ha ett kapital, pengar ger pengar. Tänk dig en snöboll, för att den ska kunna växa så måste man först ha en liten snöboll som man sedan rullar för att den ska kunna växa sig större och större. Denna första snöboll måste man få ihop på något sätt antingen genom att spara, låna, ärva eller vinna. Som man förstår i liknelsen med snöbollen så drar man aldrig ifrån något utan snöbollen i sin helhet rullas hela tiden, så detta blir kraftfullast om man även återinvesterar avkastningen. Detta kallas även ränta-på-ränta effekt och vissa säger att det är världens 8:e underverk. För att kunna kicka igång underverket så måste man få ihop ett startkapital.

Buy-and-hold-strategin

Det som gett bäst avkastning över tid är börsen. Börsen är en andrahandsmarknad för aktier och andra finansiella instrument. Företag börsnoterar sig för att underlätta ägarspridning, riskspridning och finansiering. Genom börsen kan företag få nya ägare från hela världen och enkelt dela med sig av vinsten eller ta in kapital genom emission. En aktie är en ägarandel i ett bolag som vi enkelt kan köpa genom börsen. Visst är det spännande att vi kan bli delägare i ett bolag, få del av deras värdeutveckling och kanske även ta del av bolagets vinst i form av utdelning. Det finns företag i USA som kallas för aristokrater, dividend aristocrats. Detta är bolag noterade på börsindexet S&P500 och som kontinuerligt höjt sin utdelning minst 25 år i rad. Totalavkastningen för indexet S&P 500 Dividend Aristocrats de senaste tio åren är närmare 170%, medan S&P500 under samma period avkastat 100%. Här hittar vi kända bolag som Coca-Cola, Pepsodent, Johnson & Johnson och Procter & Gamle, en bra översikt hittade jag på Swedbanks hemsida. I Sverige har vi inga aristokrater men Castellum, Hufvudstaden och H&M är några företag som börjar närma sig. Dessa aktier lämpar sig bäst för buy-and-hold strategin, vilket innebär att man äger aktien under en lång tid och återinvesterar avkastningen. Här är en prognos på troliga högutdelare 2017.

Buy low-sell high-strategin

Den strategi som jag använt för att snabbt bygga ett kapital är buy low-sell high. Här letar man efter undervärderade bolag eller bolag som kan gå upp kraftigt inom en överskådlig framtid. Fingerprint är ett sådant exempel som i början kostade bara några kronor för att sedan gå upp till över 600 kr per aktie inom loppet av 1 år och tack vare Fingerprint har vi fått många nya aktiemiljonärer. Min strategi är att försöka hitta potentiella raketer bland de billigare aktierna som gärna kostar under 20 kr. Jag gör det av flera anledningar: jag får fler aktier, fallhöjden är lägre och sannolikheten att aktiekursen ska kunna gå upp 100 % eller mer är betydligt större än vad det är för de stabilare och dyrare aktierna. En annan viktig sak för den kortsiktige är att aktien gärna får vara populär så den omnämns i tidningen eller i sociala media, ha hög omsättning och volatilitet. Många börsintroduktioner blir väldigt lyckade och tecknar man sig för det så får man ofta en unit som består av både aktier och teckningsoptioner som båda går att sälja. Har du pengar som du har råd att förlora och snabbt vill bygga ett kapital så skulle jag välja bolag med högre risk/potential så man snabbt får ihop till en snöboll som sedan kan växa. Känns det bättre mentalt så kan du investera en mindre summa, dubbla kapitalet och ta ut din initiala insats. På så vis så är det bara avkastningen som man satsar i fortsättningen, pengar som man ändå inte hade från början. Jag har skrivit ett inlägg som handlar om hur man kan tänka kring risker i aktier som du kan läsa här eller hur du kommer igång med aktier här.  Vill man se mina innehav så har jag en portfölj med högrisk aktier som man kan följa i realtid på Shareville och inom kort så kommer jag även dela min utdelningsportfölj som är mer lämplig att börja med om man aldrig handlat med aktier tidigare 😊

Idag är en perfekt dag att komma igång med aktier, nu kör vi 👊

// Miss Moneypenny made by Cornelia Gustafzon, finansstrateg och investerare

RÅDGIVNING PÅ RIKTIGT, ZERO LOSS!

#mmpblogg #bloggaremissmoneypenny #missmoneypennylive #finansbranschen #pengar #shareville #aktier #whywait #pratapengar

 

 

 

 

7 comments

 1. Vad anser du om kanadensiska månadsutdelare (exempelvis Boston Pizza Royalties income fund)? Köpt en hel del sådana nu när jag börjat med utdelningsaktier.

  Eller borde man satsa på svenska överlag som kör en gång om året?

  Liked by 1 person

  1. Hej Jocke, jag har ingen erfarenhet av kanadensiska månadsutdelare men överlag när man handlar i utländska aktier så är valutan en risk eller möjlighet. Man ska även tänka på den utländska källskatten på 15 % som man ofta helt kan undvika genom att köpa aktien i kapitalförsäkring. Finns även ETFer (börshandlad fond) som enbart handlar i aristokrater. Man kan kombinera en sådan fond med svenska utdelningsaktier.

   Gilla

   1. Jag har fått flera frågor om det egentligen spelar någon roll vad aktien kostar eftersom avkastningen ändå är procentuell. För att exemplifiera hur jag tänker med billiga kontra dyra aktier så tänkte jag ge ett exempel med rymdbolaget ÅAC som noteras den 21 dec. 1 unit kostade 6,80 då fick man 1 aktie + 1 teckningsoption (TO). För 4 TO så har man rätt att teckna 1 aktie för 8,80 kr. Om vi säger att aktien går upp till 20,40 kr så har den gått upp 200 %. För att räkna på om TO har motsvarande utveckling så får vi räkna 20,40-8,80 = 11,60 sedan får vi dela det på 4 TO 11,6/4= 2,9 kr. TO har vi inte betalat för och om vi skulle välja att sälja TO vid 2,9 kr och inte lösa in dem så skulle vi ha tjänat 2900 %. Så därmed det är lättare att tjäna mer procentuellt räknat på billigare aktier.

    Gilla

 2. Hej! Som nybörjare blir jag så glad när jag hittar någon som vill dela med sig som du gör! Tack för det 😊 det finns mycket att lära!
  När det gäller Fingerprint: jag kan inte hitta högsta kursen, ser bara att den varit på ca 135 kr men inte säker på att jag tittar på rätt ställen eller på rätt sätt?

  Liked by 1 person

  1. Hej Veronika, vad kul att du tycker det! Alla kurser på Fingerprint är delade med 5 pga av att de gjorde en split 1:5. Så högsta notering var ca 680 kr, ibland ser man inte den högsta uppnådda notering ATH all time high i diagrammen men DI har det på sin hemsida. Med vänlig hälsning, Cornelia

   Gilla

 3. Som novis är det lätt att fokusera för mycket på uppsidan. Aktier, likt i många sporter, så börjar framgångarna med en bra defensiv. Och visst kan omsättningen ibland underlättas av att en aktie handlas till lägre krontal, men det gäller även nedsidan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s