Skatteoptimering för företagare med AB och hur du MAXIMERAR dina möjligheter

Hur skatteoptimerar man sitt bolag och vad innebär SMART lön för företagare? Hur disponerar man överlikviditeten bäst och vad blir skillnaden netto mellan utdelning, tjänstepension och direktpension? Möjligheterna är begränsade för företagare i Sverige men förvånansvärt få utnyttjar alla sina möjligheter!

Den största myten som jag stöter på är att revisorn sköter det skattetekniska och planerar vad som är bäst utifrån företagarens privata- och företagsmässiga situation, man tänker att OM det hade funnits något smartare upplägg så hade väl revisorn ändå sagt något, men nej. För det första får inte revisorn ge rådgivning hur som helst och för det andra så har revisorn ofta 150 andra företag att bry sig om. Sannolikheten är minimal att revisorn sitter en fredag och tänker på just ditt företag för att sedan ringa upp dig och berätta att du borde göra si eller så. Ofta vet revisorn väldigt lite om hur det ser ut för dig privatekonomiskt. I mina seminarier som riktar sig till revisorer, skattejurister och advokater så försöker jag skapa lite mer engagemang och helhetstänk kring företagarens dubbla plånbok.

Planera för aktieutdelning

Planerar du att starta aktiebolag så är det bäst att göra det i december eftersom man enligt reglerna måste äga aktierna den 1 januari för att få tillgodoräkna sig utdelning för det året. Många företagare tar ut ”fel” lön och när en företagare ska sätta sin lön så går man ofta efter brytpunkten för statlig skatt när man istället bör anpassa sig efter lönesummekravet enligt 3:12 regelverket, beskrivet nedan.

Utdelning enligt förenklingsregeln, här finns inget krav på egen lön och för några år sedan stängde man möjligheten att ta utdelning enligt förenklingsregeln från flera bolag samma år men man kan nyttja förenklingsregeln i det ena bolaget och lönesummeregeln i det andra bolaget för att sedan alternera. Äger man ett bolag till mer än 50 % så får man tillgodoräkna sig löneunderlaget och lyfta utdelning.

  • Schablonbelopp för beskattningsåret 2016 159 775 kr (2,75 IBB)
  • Schablonbelopp för beskattningsåret 2017 163 075 kr (2,75 IBB)

Utdelning enligt lönesummeregeln under 2016 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2015 på minst 348 600 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 557 760 kr (9,6 IBB). Man måste äga minst 4 % av aktierna och kan som mest ta 50 gånger sin egen eller närståendes kontanta lön. Till närstående räknas familj och skattesambo (gemensamma barn) men inte sambo. Det här innebär att företagare som har en kontant lönesumma på 10 miljoner, behöver lyfta en lön på ca 46.500 kr per månad för att kunna ta 5 miljoner i utdelning.

Exempel från verkligheten: Ett misstag som jag som finansstrateg stöter på ibland är att man missar närståenderegeln. Ex: pappan äger 100 % av aktierna, han har börjat ta ut sina pensioner men tar även lön från företaget för att kunna utnyttja lönesummeregeln trots att sonen arbetar i företaget och även han tar ut lön. Då uppfyller pappan kravet för ”rätt lön” genom sonen och kan därmed stryka sig själv från lönelistan och istället höja sonens lön till rätt lön enligt lönesummeregeln.

Jämförelse aktieutdelning, tjänstepension och direktpension

I denna jämförelse (som kan vara felräknad) så har bolaget 1 miljon som ska disponeras på bästa sätt, beräkningen kalkylerar med en fördubbling av kapitalet fram till 65 år och jag har inte räknat av skatt eller avgifter för försäkring och förvaltning. Jämförelsen är kraftigt förenklad eftersom man i exemplet tar ut kapitalet i en klumpsumma vid 65 år men i verkligheten är kortaste utbetalningstid för pension är 5 år. Ska man avsätta en större summa till tjänstepension enligt kompletteringsregeln (köpa-ikapp) så glöm inte att be om en kompletteringsberäkning från din rådgivare så du säkert får avdrag. Direktpensionen kan även återköpas och tas ut som utdelning om man äger sitt bolag, har ett framskattat fritt eget kapital och arbetat upp ett sparat gränsbelopp.

jamforelse-utd-tjp-dir

 Andra smarta verktyg

Vissa företagare köper datorer och tv-apparater till hela familjen i december för att hitta avdrag när det kanske hade varit smartare att göra en avsättning till sin pension. Till periodiseringsfond kan man sätta av 25 % av vinsten och på så vis skjuta på skatten i maximalt 5 år men år 6 måste pengarna tas fram till beskattning. Detta kan vara ett bra alternativ i följande fall:

  • man vet med sig att man gjort ett exceptionellt bra resultat ett år
  • om man tror att bolagsskatten kommer sänkas
  • man vet att man kommer tjäna mycket mindre i framtiden eller ska sluta om 5 år men vill ha kvar sitt bolag, (jag kommer skriva ett inlägg om ”strategisk avveckling, exit, 5:25” lite senare).

Tänk på att 3:12 regelverket är under förändring och svaret kommer i november. Därför kanske jag hade valt att ta en större aktieutdelning framför att köpa-ikapp pension i år. Kom ihåg att skatt är ett lyxproblem och ett kvitto på att du tjänat pengar! Läs mer om kostnad för att ta ut lön på Skatteverket- belopp och procentsatser 2016 

Nu kör vi!

// Miss Moneypenny made by Cornelia Gustafzon, finansstrateg och investerare

img_6951-7

RÅDGIVNING PÅ RIKTIGT, ZERO LOSS!

#mmpblogg #bloggaremissmoneypenny #missmoneypennylive #shareville #finansbranschen #pengar #finansinspektionen #pension #provisionsförbud #omutbar #migägeringen #kundnytta #vägravaraslavunderprovision #avdragsrätt #sparskolan #rådgivningpåriktigt #zeroloss

 

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s