Fulknepen till högre lön

Känsliga läsare varnas! Finansbranschen hör till en av de mest pengakåta branscherna där man inte skyr några medel i jakten på avancemang, makt och inte minst att tjäna PENGAR. Jag har lärt mig vad som fungerar den hårda vägen och om någon hade berättat det jag ska berätta nu så hade det hjälpt mig en hel del.  Som jag ser det så har du 3 alternativ; spela spelet tills du får sann makt, jobba på och ev må dåligt eller byt jobb. Här kommer tips för dig som av olika anledningar väljer det första alternativet därmed inte sagt att denna strategi är etiskt eller föredömlig…

Strategi

  1. Sätt mål- Börja med att sätta ett inkomstmål och ett karriärmål. Hur kan du veta att du lyckats om du inte först satt ett mål. Målen ska vara S M A R T A.
  2. Hundår– gör dina hundår, bredda dina kunskaper och ditt nätverk internt och externt . Var beredd på att slicka röv (ursäkta språket), göra exakt vad du ska och var smidig.
  3. Var knepig och svår– studier visar att om du är egoistisk, slår dig fram, imponerar på andra och har de rätta kontakterna får den bästa löneutvecklingen. Så att vara social, hjälpsam eller trevlig hjälper dig inte i din karriär. Var inte för öppen och prata för allt i världen INTE om personliga saker.
  4. Erbjudande från en konkurrent- detta är vanligt i finansbranschen att man tar in skriftliga erbjudanden från konkurrenter som man sedan visar sin chef för att förhandla om sina villkor.
  5. Byt arbetsgivare- det effektivaste sättet för en snabb löneutveckling är att byta arbetsgivare. Jag höjde min fasta lön med 30 000 på 5 år genom att byta arbetsgivare.

Lönesamtalet

Inför lönesamtalet så är det viktigt med 100 % närvaro eftersom sena ankomster och frånvaro garanterat ger en sämre löneutveckling, oavsett orsak. Skriv ned vad du redan presterat och ha det med dig men fokusera inte på det i mötet. Förbered några saker som du kan ta upp om hur du ser på framtiden och lyft upp din potential framåt.  Tänk över hur du kan bredda din kompetens och ditt nätverk. Be att få en kopia på anteckningarna från lönesamtalet direkt i mötet eftersom jag har erfarenhet av att den ”justeras” innan den skickas till facket. Sammanfattningsvis: var förberedd, be om mer uppgifter eller utökade arbetsområden, föreslå hur du kan bredda din kompetens, prata mer om din potential framåt än vad du redan presterat, gnäll inte, var positiv och beröm chefen. Tänk på att chefen vill bygga ett starkt team med människor som trivs, är samarbetsvilliga och spelar dennes agenda i händerna, cyniskt men ofta sant.

Överskatta inte din chef

Tänk på att din chef kan vara både feg, konflikträdd och inkompetent så denne kan mycket väl se dig som en konkurrent om du är FÖR duktig. Är det dessutom en extern VD eller mellanchef så vill denne göra rätt inför sin styrelse eller chef, få bekräftelse och höra att denne gör ett bra jobb. Du kommer inte ”vinna” något på att ifrågasätta eller anmärka på chefen. Undvik att klaga på saker som chefen inte kan påverka och det är inte ditt ”jobb” att lägga näsan i blöt överallt. Kom ihåg att blir det en konflikt så är det DU som ryker och inte chefen och nej det finns ingen rättvisa. Många av oss stannar för länge i en ohållbar situation så ta ditt ansvar och flytta på dig om du inte trivs.

Var ”otrogen”

Tänk ut din egen dolda agenda som du givetvis inte berättar för någon och följ den till punkt och pricka. Arbeta strategiskt med din personliga utveckling och karriär. Var noga med att dokumentera vad du presterat och alla händelser av vikt, spara mail och skriv minnesanteckningar som du förvarar hemma. Jag har någongång till och med spelat in samtal med chefer som jag visste kunde bli farliga och hota min position, då spelar det ingen roll hur mycket man presterar eller hur väl man vill allt och alla, antingen ingår man i sin chefs dolda agenda eller så gör man det inte, ta det INTE personligen. Om det är något du istället verkligen ska prioritera och lägga MYCKET tid på så är det att vara ”otrogen” med din egen ekonomi, sätta dig in i ämnet och bygga upp en stor buffert, det hjälper dig mentalt att ta mindre skit och skapar valfrihet om du skulle vilja göra något annat i livet. Läs mer i det tidigare inlägget Du behöver FUCK-OFF pengar

Att bli entreprenör kan vara det ultimata

Nu tänker du kanske att du inte kan spela ett spel eller vara såhär beräknelig och det klarade inte jag heller, jag är alldeles för snäll, godtrogen och lojal men jag hade mått lite bättre om jag var mentalt förberedd på hur det kan vara på en arbetsplats ”worst case scenario” 😉. Du kanske arbetar på en perfekt arbetsplats idag men med en omorganisation eller ny chef så kan den snabbt förvandlas till en mardröm. Många arbetsplatser kan inte husera intraprenörer eller entreprenörer utan att känna sig hotade och tur är väl det, det gör att många får drivkraften att starta eget och storslagna drömmar slår in. Att bli entreprenör kan vara det ultimata sättet att bygga värden och höja sin lön!

// Miss Moneypenny made by Cornelia Gustafzon, finansstrateg och investerare

img_6951-7

RÅDGIVNING PÅ RIKTIGT, ZERO LOSS!

#mmpblogg #bloggaremissmoneypenny #missmoneypennylive #finansbranschen #pengar #omutbar #migägeringen #kundnytta #vägravaraslavunderprovision #avdragsrätt #zeroloss #rådgivningpåriktigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s